Project Description

The Thunderhouse

Crane Hill, Alabama

Anchoring the western half of the Silverock Cove development, The Thunderhouse is a low-slung, pool-side structure that hugs the ground to preserve the 360 degree views from the surrounding homes.

The Thunderhouse acts as a multi-purpose space for special occasions and serves the daily poolside needs of the residents.  Small, cozy fireside gatherings feel comfortable in the lounge space.  However, the steel window walls of the lounge open to allow larger gatherings to spill over onto the pool plaza.  The building also contains a small game room to provide shaded activities when the heat is too much.  Restrooms, a servery, and equipment rooms round out the other functions.

The mountain-modern structure is wrapped with a rain screen of reclaimed barn wood planks, while a true envelope of translucent panels sits just behind.  Light from inside spills out between the barn wood planks, turning the Thunderhouse into a glowing shoreline beacon for boaters and residents alike.

The  interiors incorporate reclaimed siding and other honest materials that express the structure’s simplicity and timelessness.  The colors and details harmonize with the surrounding wooded setting, helping make Silverock Cove a soothing and inviting sanctuary for both residents and guests alike.

Project Type

Commercial

Year Built

2010

Awards

2011 American Institute of Architects – Birmingham